Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

H γυμνή αλήθεια!



Είναι γυμνό...
..ναι είναι..δεν υπάρχει αμφιβολία.
Φαίνονται άλλωστε ακάλυπτα σημεία..λείπουν ρούχα, εσώρουχα.
Τολμηρό θα έλεγα..αλλά...είναι προσβλητικό;

Πολλοί θα απαντήσουν ναι, πολλοί όχι...οι απόψεις διίστανται.
Γιατί ως γνωστόν..η ομορφιά βρίσκεται πάντα στο μάτι του παρατηρητή!!!



..Κάποιοι το έχουν κάνει, άλλοι θα το κάνουν κάποια στιγμή..
μερικοί το επιθυμούν μα δεν θεωρούν τον εαυτό τους αρκετά sexy(!)...και ορισμένοι το βρίσκουν αποκρουστικό!

Και μόνο επειδή "ιντριγκάρει" πολύ κόσμο θεωρώ πως αξίζει ένα άρθρο, και μια "εν τω βάθη διατριβή" η ΤΕΧΝΗ που ονομάζεται αισθησιακή φωτογράφιση..!

Το consept..απλό.
Ένα "μοντέλο".
  Ένας φωτογράφος.
    Μια φωτογραφική....



....αυτό θα έλεγε κάποιος, που βλέπει μια έτοιμη αισθησιακή φωτογραφία χωρίς να γνωρίζει πόση δουλειά, πραγματική ΕΡΓΑΣΙΑ, κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Και δεν εννοώ Photoshop!

Πάντα υπήρχε η αισθησιακή απεικόνιση του ανθρώπου.
Πιο παλιά σε καμβά. Πολλοί ζωγράφοι επέλεγαν μια "γυμνόστηθη κορασίδα", για να εμπλουτίσουν τους πίνακες τους. Δήλωναν λάτρεις της ομορφιάς του ανθρώπινου σώματος και ταυτόχρονα το παρουσίαζαν σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό. Με αποτέλεσμα να θεωρείτο τέχνη η αισθησιακή πινελιά τότε....μα και τώρα.



Σημείωση 1η: Η αισθησιακή φωτογράφιση είναι Τέχνη!

Ας επιστρέψουμε στο παρών.
Στην εποχή της φωτογραφίας λοιπόν τα πράγματα μπερδεύονται.
Γιατί, με την τεχνολογία να οργιάζει, τα σύγχρονα κινητά να είναι εξοπλισμένα μέχρι και με "πιστολάκι για τα μαλλιά"(!!) και την μόδα να θέλει, να δηλώνει ο κάθε κάτοχος μιας χ-ψ φωτογραφικής ο νέος David Lachapelle...

...είναι λίγο δύσκολο να βρεις έναν "Picasso ή έναν Renoir της Φωτογραφίας!"


Που θέλω να καταλήξω;
Σε αυτά που παίζουν τον κυριότερο ρόλο σε μια αισθησιακή φωτογράφιση: το μάτι για την μαγεία της στιγμής, την φαντασία του φωτογράφου και την ικανότητα του να κάνει το κάθε "μοντέλο" να αισθανθεί άνετα..να χαλαρώσει. 
Κοινώς...το ταλέντο. Τελεία.

Ο κατάλληλος αρτίστας του φακού μπορεί να βγάλει ένα τέλειο αποτέλεσμα! Ειδικά αν υπάρχει από πίσω ένα Τeam το οποίο αναλαμβάνει κομμάτια όπως το μακιγιάζ, το σκηνικό και τον σωστό φωτισμό. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν ο χώρος για να υπάρχει η κατάλληλη άνεση και ο "εξοπλισμός".






















Φυσικά, πριν από το shooting υπάρχει πάντα μια πρώτη επαφή και μια συζήτηση μεταξύ "μοντέλου" 
και φωτογράφου για να καθοριστεί τι θα γίνει. 
Τι θέλει, και τι μπορεί να κάνει ο καθένας.
Έτσι θα δημιουργηθεί μια άνεση μεταξύ των 2 πλευρών..μια εμπιστοσύνη.
Θα σπάσει ο πάγος!
Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί αν πρόκειται για διαφημιστική καμπάνια μιας εταιρίας, για περιοδικό ή για προσωπικές φωτογραφίες. 
Παίζει σημαντικό ρόλο γιατί αλλάζουν οι απαιτήσεις και στο μοντέλο, μα και στον φωτογράφο!


Σημείωση 2η: Η αισθησιακή φωτογράφιση απαιτεί ταλέντο, 
προεργασία, συνεργασία 
και "κατάλληλο εξοπλισμό"!

Τώρα ότι αφορά το μέλλον...είναι στο χέρι του καθενός να ενημερωθεί σωστά!
Γεννιούνται ερωτήματα όπως:

1. "Πρέπει να έχω το τέλειο σώμα;"
2. "Θα φαίνονται οι επίμαχες περιοχές;"
3. "Πως θα γδυθώ μπροστά σε κόσμο;"
4. "Τι θα πει ο/η σύντροφός μου;"

και μιας και είμαστε στην Ελλάδα το κλασικό:
5. "Τι θα πουν αυτοί που θα τις δουν;"

Ακόμη και σε όλα αυτά λοιπόν υπάρχουν απαντήσεις...

1. "Όχι δεν πρέπει να υπάρχει το "τέλειο σώμα". Ένας ικανός φωτογράφος             μπορεί με την βοήθεια του φωτός να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα
    η οποία σε συνδυασμό με την ανάλογη πόζα, μπορεί να προσφέρει το "τέλειο  αποτέλεσμα".Και στην τελική το σώμα μας είναι...το αγαπάμε...γιατί υπάρχουν και αυτές οι στιγμές!!!"



2. "Το αν θα φαίνονται οι επίμαχες περιοχές είναι καθαρά θέμα της συμφωνίας και του consept. Γι αυτό είναι αναγκαία η πρώτη επαφή και η συζήτηση."

3. "Εφόσον δημιουργηθεί μια κατάλληλη χημεία στην πρώτη επαφή και συμφωνήσουν και οι 2 πλευρές..
θα υπάρχει και η άνεση κινήσεων στο shooting. 
             Σίγουρα δεν θα έχει ο φωτογράφος αντίρρηση να συνοδευτεί το μοντέλο από δικό του άτομο..

...εξ'άλλου...μπορούν να ποζάρουν και ζευγάρια!"



4. "Μια επαγγελματική φωτογράφιση με "μοντέλο" την/τον σύντροφο μας είναι μια τολμηρή αλλά και ευχάριστη αλλαγή στην καθημερινότητα. 
    Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα διαφορετικό "δώρο" για τα γενέθλια, την επέτειο, 
ή για απολύτως κανέναν λόγο, 
με αισθησιακές φωτογραφίες από τον άνθρωπο που αγαπάει;"

5. Δύο περιπτώσεις υπάρχουν: Ή θα τους αρέσει πάρα πολύ και θα σας ζητήσουν το τηλέφωνο του φωτογράφου..ή δεν θα τους αρέσει...

...σας νοιάζει;;;

Σημείωση 3η: Η αισθησιακή φωτογράφιση είναι η τόλμη...να                      δεις την δική σου γυμνή αλήθεια από...άλλη οπτική γωνία....!


Τέλος..θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξαιρετικό φωτογράφο και φίλο μου  Ioannis G. Pápas (@ioannisfineart για την βοήθεια του σε αυτό το άρθρο. Μου έλυσε τις απορίες και μου προσέφερε μια ματιά "εκ των έσω" σε κάτι πολύ όμορφο αλλά και παρεξηγημένο...

...γιατί όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος:




Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Με μια πενιά....θυμάμαι..!



Λένε πως..η μουσική σε ταξιδεύει, σε κάνει να νιώθεις όμορφα...σε κάνει να ξεχνάς, σου απαλύνει τον πόνο και σου κρατάει συντροφιά...
Αν λοιπόν είναι όμορφο να σε σκεφτεί κάποιος και να σου αφιερώσει ένα τραγούδι....πόσο ευτυχισμένος θα είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει την ίδια του την ζωή στην μουσική...;

Ο Παναγιώτης Τσαβλίδης ένιωσε το πρώτο "σκίρτημα" για το μπουζούκι σε μικρή ηλικία. Αυτό το όργανο που υπηρετεί εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, μπήκε κυριολεκτικά με την πρώτη ματιά στην ψυχή του ένα απόγευμα στους δρόμους της Δράμας..και από τότε..το κρατάει στην αγκαλιά του..!!

Εκτός από βιρτουόζος στο είδος του στην νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης και της Δράμας, κατασκευάζει μπουζούκια εδώ και 16 χρόνια για συγγενείς, φίλους και όσους μοιράζονται την ίδια αγνή αγάπη για την μουσική. Έτσι, τον επισκέφθηκα με απερίγραπτη χαρά και δέος στο εργαστήρι του, όπου δέχθηκε να μου μιλήσει για όλα αυτά που στιγμάτισαν με τον καλύτερο τρόπο την ζωή του.



"Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία αγάπης γι'αυτό το όργανο κύριε Παναγιώτη;"

"Πάνε 53 χρόνια...37 έπαιζα ως μουσικός και 16 κατασκευάζω το μπουζούκι. Είναι η πρώτη μου αγάπη!
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την στιγμή που το αντίκρισα.. Πιτσιρικάς εγώ τότε γύρω στα 12, πήγαινα γυμνάσιο.Έτυχε να περάσουμε με την παρέα μου μπροστά από τον κινηματογράφο όπου υπήρχε μια αφίσα με τον Νίκο Ξανθόπουλο να κρατάει ένα μπουζούκι. 
Αυτό ήταν..κόλλησα! Η παρέα μου είχε φύγει μα εγώ δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από το όργανο. Ήταν γραφτό βρε παιδί μου..
Και από τότε το κρατάω στην αγκαλιά μου!"


"Έχεις "υπηρετήσει" το μπουζούκι ως οργανοπαίκτης μα και ως κατασκευαστής. Τι θεωρείς πιο ευχάριστο;"

"Εξαρτάται το στάδιο της ηλικίας..(γελάει)! 
Δηλαδή όταν ήμουν 20 χρονών ή 30 ήθελα να παίζω μουσική. Με ευχαριστούσε πολύ. Όσο μεγαλώνει όμως ο άνθρωπος έρχονται και άλλα πράγματα στο μυαλό του. Να κάνει οικογένεια, να φύγει από την νύχτα. 
Και ευτυχώς μπορώ να πω, είχα πάντα την περιέργεια της κατασκευής. Είμαι λοιπόν ευλογημένος που κατάφερα, μόνος τελείως και αυτοδίδακτος, να υπηρετήσω το μπουζούκι και σε αυτό το στάδιο της ηλικίας μου. 
Με ευχαριστούν και τα δύο εξίσου πολύ!"

"Τι κρατάς από την εποχή που έπαιζες μπουζούκι; Τι θυμάσαι και νοσταλγείς;"

"Θυμάμαι τις πολλές και καλές συνεργασίες που είχα τότε στην Θεσσαλονίκη. Από εκεί ξεκίνησε η καριέρα μου το '71. Συνεργάστηκα με πάρα πολλούς τραγουδιστές, από το λαϊκό στερέωμα κυρίως. Με τον Πασχάλη Τερζή στο ξεκίνημα του για παράδειγμα..έχω πραγματικά καλές αναμνήσεις από τότε και δεν θέλω και δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία. Πέρασα πάρα πολύ όμορφα, και το σίγουρο είναι πως αν γινόμουν 20 χρονών ξανά..πάλι μουσικός θα διάλεγα να γίνω!!"


"Γέννημα θρέμμα Δραμινός, με καριέρα στην Θεσσαλονίκη της "καλής εποχής"..τι σε έκανε να γυρίσεις στην Δράμα; Την ξεχωρίζεις σαν πόλη;"

"Τι να πω βρε παιδί μου..ξυπνάω το πρωί και ακούω τα πουλιά να κελαηδούν και τα δέντρα να κουνιούνται. Αυτό δεν το έβλεπα εκεί. Είμαι άτομο ρομαντικό. Δεν μπορώ να ζήσω σε μεγάλη πόλη. Πήγα για καθαρά επαγγελματικούς λόγους. Δεν λέω πέρασα ωραία χρόνια, μα στο μυαλό μου είχα πάντα την επιθυμία να γυρίσω κάποια στιγμή. Και ειδικά όταν άρχισα να σκέφτομαι την κατασκευή. Γιατί κοίταξε..θέλεις τον χώρο σου, την ηρεμία σου, το μυαλό πρέπει να είναι ξεκούραστο γιατί δημιουργείς από το μηδέν κάτι τόσο σημαντικό..ένα όργανο μουσικής!
Οπότε ναι την ξεχωρίζω την πόλη μου και το χωριό μου."

"Αν σου ζητούσε ένας νέος μουσικός μια συμβουλή τι θα του έλεγες;"

"Πριν την συμβουλή, θα τον ρωτούσα αν αγαπάει αυτό που κάνει. Και αν μου απαντούσε ναι, θα τον συμβούλευα να κλείσει τα αυτιά του να προχωρήσει και όλα θα πάνε καλά. Αν πραγματικά το αγαπάει αυτό που κάνει, αν το γουστάρει πως το λένε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει. Φυσικά το γνήσιο της υπόθεσης είναι το ταλέντο. Πρέπει να υπάρχει. Από εκεί και πέρα όμως, με σκληρή δουλειά, πείσμα και πίστη στις ικανότητες του μπορεί να πετύχει. Ακόμα και στις δύσκολες αυτές στιγμές για καλλιτέχνες δεν μπορεί κανένας να προσπεράσει έναν βιρτουόζο στο είδος του. Έτσι το βλέπω εγώ. Αγάπη για αυτό που κάνεις, δουλειά πάνω σε αυτό και τίποτα δεν σε σταματά."


"Θα άλλαζες κάτι σε όλη την πορεία σου;"

"Τι να αλλάξω; Όχι. Εμείς γίναμε μουσικοί γιατί την γουστάραμε την μουσική! Και αφιερωθήκαμε εκεί παρ'όλες τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες. Γιατί εμείς ήμασταν εργάτες μουσικοί! Δουλεύαμε κάθε μέρα, αν ακολουθούσαμε κάποιο όνομα. Δεν σκεφτήκαμε ούτε τα μεροκάματα ούτε τα χιλιάρικα. Αυτά ήρθαν από μόνα τους στην πορεία. Μπορώ να πω πως η δική μου η γενιά έκανε το μεράκι-επάγγελμα. Και τι θα ήταν καλύτερο από αυτό; Τίποτα δεν θα άλλαζα."

"Κατασκευάζεις ένα ολόκληρο μπουζούκι από το μηδέν. Μια τέχνη που έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Θα ήθελες να πεις κάτι πάνω σε αυτό;"

"Ήθελα να πω κάτι σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με ένα μουσικό όργανο. Τα περισσότερα όργανα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι άγνωστης προελεύσεως. Και τα περισσότερα μπουζούκια είναι τα λεγόμενα "τουριστικά", που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που κάνει κάποιος κατασκευαστής κομμάτι-κομμάτι. Ούτε στον ήχο, ούτε στην ποιότητα. Αυτά είναι για τους τουρίστες που δεν θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά. Θα συνιστούσα λοιπόν στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα να το αποφύγουν αυτό. Να ρωτήσουν τον δάσκαλο τους, να ενημερωθούν και να πάρουν ένα ΚΑΛΟ όργανο που θα τους βγάλει ασπροπρόσωπους. Υπάρχουν καλά όργανα που είναι σχετικά οικονομικά. Η ποιότητα όμως παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Σε οποιοδήποτε όργανο. Και είναι κρίμα τα παιδιά να μην έχουν τα κατάλληλα εφόδια για την σταδιοδρομία τους."



Ένα μεγάλο, πελώριο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον κύριο Παναγιώτη Τσαβλίδη για τον χρόνο, την ειλικρίνεια και την αγάπη που μου μετέδωσε, σε μια εποχή όπου οι αξίες λιγοστεύουν...

Η συνέντευξη έγινε στο εργαστήριο του στη Νέα Σεβάστεια Δράμας ανάμεσα σε χορδές, ξύλο και μπογιά, με ελληνικό καφέ και ήχους....λαϊκούς!

Μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Παναγιώτη Τσαβλίδη στο Facebook (Panagiotis Tsavlitis) για να θαυμάσετε τις ατελείωτες δημιουργίες του. Μα και να δείτε βίντεο με τις δοκιμές των μπουζουκιών όπου δίνει μερικά ρεσιτάλ του σπάνιου ταλέντου του!