Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

...ένας αλλά special!!!





 ...τι κοινό έχουν η Δράμα, 
η ιστορική ομάδα της Λάρισας, 
ο "special one" πορτογάλος προπονητής Jose Mourinho,
μια trendy διακόσμηση ενός σπιτιού,
και ο Tom Cruise στο "Mission Impossible"...;

.....φυσικά τον Βασίλη Σαρακασίδη!!!




ο Βασίλης εκτός από πτυχιούχος διακοσμητής με πολύ καλές κριτικές...
είναι και προπονητής της Ε.Π.Σ Δράμας σε τοπικό επίπεδο,
στο οποίο είναι γνωστός ως ο άνθρωπος για τις "επικίνδυνες αποστολές."
 Δηλώνει"καψούρης" της μεγάλης ΑΕΛ την οποία και υποστηρίζει από πιτσιρικάς, με ίσως την μεγαλύτερη συλλογή εμφανίσεων ομάδας των "βυσσινί".
Και έχει σαν πρότυπο τον επιτυχημένο Πορτογάλο...να πούμε την αλήθεια..του μοιάζει και λίγο φυσιογνωμικά!!!


Μοιράστηκε μαζί μου έναν καφέ, τις προπονητικές του σκέψεις, αναμνήσεις... και μια ανακοίνωση...
...πρώτοι εμείς σαν "Μαγαζί...γωνία" έχουμε την αποκλειστικότητα να ανακοινώσουμε τον επόμενο σταθμό του Βασίλη Σαρακασίδη...και δεν είναι άλλος από την Ελπίδα Καλού Αγρού!!!


Βασίλη, ευχαριστώ για το χρόνο σου...ας μπούμε κατευθείαν στο "ψαχνό"...Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την προπονητική;

"Όταν αγαπάς το ποδόσφαιρο και έχεις καταλάβει ότι πλέον η καριέρα σου σαν ποδοσφαιριστής έχει τελειώσει, ψάχνεις τρόπο να μείνεις μέσα στα γήπεδα. Μου είχαν γίνει κάποιες προτάσεις από ομάδες, σε τοπικό επίπεδο, σε μικρή ηλικία στα 35 μου και έτσι ασχολήθηκα. Η πρώτη ομάδα που ανέλαβα ήταν η Καλλιθέα, μετά ακολούθησαν τα Κοκκινόγεια, η Πτελαία, τα Αμπελάκια, ο Αρκαδικός (ο οποίος ήταν τελευταίος βαθμολογικά, κάναμε το τρελό σερί των 8 νικών, μιας ισοπαλίας και μίας ήττας στις τελευταίες 10 αγωνιστικές, έτσι και σώθηκε), τα Κουδούνια και φέτος ομάδα μου ήταν η Μαυρολεύκη. Δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου να γίνω προπονητής επειδή είναι κάτι που το αγαπάω και το κυνηγούσα."

Του ανήκει μια τεράστια συλλογή αυθεντικών εμφανίσεων παικτών 
της Α' και Β' Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου.

Πως αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά το ποδόσφαιρο;

"Λόγω ίντερνετ, facebook κτλ. τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Τους ενδιαφέρουν άλλα πράγματα. Ο αθλητισμός δηλαδή περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όταν εμείς ήμασταν 16 - 18 χρονών παίζαμε σε ξερά γήπεδα με τις πληγές να μην επουλώνονται ποτέ. Έχουμε φτάσει σε σημείο να παρακαλάμε τους μικρούς να παρευρεθούν στην προπόνηση και συν της άλλης το κάθε παιδί που έρχεται θέλει να παίζει βασικός, δεν έχουν υπομονή. Ένα πράγμα που λέω πάντα είναι πως αν έβαζες τον κάθε παίχτη να γράψει την 11άδα θα έγραφε πρώτο τον εαυτό του. Για να δεις πόσο αψήφιστα το παίρνουν μερικές φορές και κλωτσάνε ευκαιρίες, θα σου πω ένα περιστατικό. Ο τότε αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ είχε φιλοξενηθεί από εμένα με σκοπό να δει ένα 15χρονο παίκτη του Αρκαδικού στον οποίο εγώ είδα, επειδή τον είχα και συμπαίκτη, τον επόμενο Παρασκευά Άντζα του δραμινού ποδοσφαίρου. Το παιδί δεν ήρθε καν να αγωνιστεί στο φιλικό παιχνίδι!!!!!!!!! Το γεγονός αυτό με στιγμάτισε και σίγουρα στιγμάτισε και τους ανθρώπους που έκαναν τόσα χιλιόμετρα για να τον δουν."  


...ο Βασίλης στο σπίτι του....δείχνει χρώμα...βυσσινί!!!

ΑΕΛ....Φανατικός οπαδός, πρώην συνεργάτης...αγάπη παράφορη;

"Η ΑΕΛ είναι η ομάδα της καρδιάς μου, πάνω από όλα ΑΕΛ. Είμαι ΑΕΛ από 5 χρονών, πιστεύω ότι είμαι από τους πιο φανατικούς οπαδούς αυτής της ομάδας, είναι η μεγάλη μου ποδοσφαιρική αγάπη.  Μάλιστα υπήρχε μια στενή επαφή με την ομάδα και καταφέραμε να στείλουμε κάποια νέα παιδιά, ηλικίας 14-16 ετών, να δοκιμαστούν και να κριθούν από τον εκάστοτε προπονητή αν μπορούν να κάνουν το "μεγάλο βήμα". Αυτό ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα γιατί πραγματικά ήταν πράγματα τα οποία ζηλεύεις και λες ότι κάποτε θέλεις να φτάσεις και εσύ σε αυτό το επίπεδο."


....σούζα τ'αλογάκι..!

Τι πρέπει να έχει ένας προπονητής κατά τη γνώμη σου;


"Ο προπονητής πρέπει να είναι δάσκαλος, ψυχολόγος, καθοδηγητής και να μπορεί να διακρίνει: σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες του, τι απαιτεί το κάθε ματς, και πως μπορεί να αλλάξει την ροή του παιχνιδιού από τον πάγκο ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή μπορεί στην ανάπαυλα να πρέπει να ηρεμήσεις τους παίκτες σου ή να κλείσεις την πόρτα των αποδυτηρίων και να σε ακούσει όλο το γήπεδο!!! Είμαι λάτρης της πειθαρχίας αλλά λέω πάντα ότι πρέπει οι παίκτες να χαίρονται το παιχνίδι. Τακτικά προτιμώ το 4-4-2 σε ρόμβο αλλά δεν μπορώ να το εφαρμόσω πάντα γιατί το εκάστοτε ματς απαιτεί άλλη διάταξη ή δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες για να αποδώσει αυτό το σύστημα. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι πρέπει να περάσω στους παίκτες να παίζουν πάντα για την νίκη ειδικά στα παιχνίδια με μεγαλύτερο αντίπαλο."


"....παίζω πάντα για την νίκη."

Έχει ταλέντα η Δράμα αυτή την στιγμή; Παίκτες ή προπονητές;

"Αυτή τη στιγμή είναι 2 - 3 παίκτες που ξεχωρίζουν. Ένας από αυτούς είναι ο Παρουτσής της Καλλιφύτου, ο οποίος αν πραγματικά προσέξει, όλο το μέλλον θα είναι δικό του. Μετά υπάρχουν καλοί παίκτες σε μεγάλη ηλικία όπως ο Γιώργος Σαμπελίδης. Ένας πραγματικός ηγέτης στο γήπεδο, έχω συνεργαστεί μαζί του και όπου πάω θα ήθελα πάντα έναν Σαμπελίδη στην ομάδα μου. Τώρα, πάρα πολύ καλός προπονητής αυτήν την στιγμή είναι ο φίλος μου, ο Φώτης Χατζηκυριάκου, ο οποίος φέτος στέφθηκε πρωταθλητής με την ομάδα του Βώλακα. Ένας προπονητής ο οποίος ζει το παιχνίδι όπως το ζω κι εγώ, το αγαπάει αυτό που κάνει, έφτασε στον τελικό κυπέλλου με την Δόξα Δράμας και κατά την γνώμη μου έπαιξε καλύτερα. Του εύχομαι πάντα τέτοια. Θα πω και κάτι άλλο. Πλέον πρέπει σιγά-σιγά να υπάρξει μια αλλαγή γενιάς. Να περάσει η σκυτάλη στους νέους. Σέβομαι την εμπειρία που αποτελεί τεράστιο προσόν στην δουλειά μας, απλά δεν νομίζω ότι είναι καλύτερα να ποντάρεις σε έναν 60χρονο παρά σε έναν 35χρονο νέο και ορεξάτο προπονητή."



Τι θα πρέπει να αλλάξει κατά την γνώμη σου στο δραμινό ποδόσφαιρο;


"Το ποδόσφαιρο της Δράμας και το ποδόσφαιρο γενικά θα πάει καλύτερα όταν θα υπάρχει πάλι αυτό το σκαλοπάτι της μεγάλης ομάδας. Παλιότερα υπήρχε μια Δόξα Δράμας που όλοι οι παίκτες δούλευαν σκληρά για να αναδειχθούν και να παίξουν στην μεγάλη τοπική ομάδα. Πρέπει να υπάρχουν θεμέλια, ακαδημίες. Να είναι όλοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γνώστες του αθλήματος. Από τον φροντιστή μέχρι τον πρόεδρο πρέπει όλοι να έχουν το "know-how" και μια ποδοσφαιρική παιδεία!!!
Να υπάρχει υπομονή και ένα αξιοπρεπές πλάνο με παίκτες που θέλουν να προσφέρουν. Να έχουν αυτιά ανοιχτά, να μην κριτικάρουν τον προπονητή και να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Και για τους γονείς ισχύει το εξής: Να αφήσουν τα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπάνε, να μην πιέζουν να κάνουν κάτι που δεν θέλουν, και να αφήνουν τους προπονητές να δουλέψουν χωρίς παρεκτροπές αν δεν παίζει το παιδί τους."

Πες μας κάτι από τα παλιά...τι σου έχει μείνει στον νου, τι και ποιόν δεν ξεχνάς;


"Θυμάμαι την ακαδημία της Δόξας με 150 παιδιά χωρισμένα σε 4 ομάδες..όταν έγινα συμπαίκτης εκείνα τα ωραία χρόνια με τον Κώστα τον Κυριακίδη, τον Κυριάκο Τοχούρογλου και καλύτερο τον Παρασκευά Άντζα. Έναν τεράστιο παίκτη που το αποδεικνύει και η πορεία του άλλωστε. Μόνο που μιλάω γι αυτόν είναι...τιμή για μένα! Είναι φίλος, ένα χρυσό παιδί χωρίς σταριλίκι και μακάρι να ήταν όλοι σαν αυτόν. Μεγάλη τιμή να τον έχω συμπαίκτη. Σαν προπονητές μου άρεσαν πάρα πολύ, ο Τάσος Κουλαουτζίδης και ο Ηλίας Χατζηελευθερίου. Έχω πάρει τα περισσότερα από αυτούς σε νεαρή ηλικία."


...το ποδόσφαιρο ήταν και είναι παρών στην ζωή του...

Εκτός από "Μουρίνιο της Δράμας" είσαι γνωστός και ως "ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών". Έχεις σώσει ουκ ολίγες ομάδες από τον υποβιβασμό. Ποιο είναι το κριτήριο για να προπονήσεις μια ομάδα;

"Θυμάμαι το 1992, όταν είχα προπονητή τον Ηλία Χατζηελευθερίου, είχε έρθει στην μέση της χρονιάς και είχε πει το εξής: "Εγώ δεν πάω ποτέ σε μια ομάδα που δεν έχει στόχους!!" Στόχος δεν είναι μόνο η άνοδος είναι και η σωτηρία. Δηλαδή να αγωνίζεσαι να υπάρχει κάποιος στόχος, ένα κίνητρο. Αυτό ζητάω κι εγώ πάντα. Το κίνητρο! Δηλαδή δεν θα πάω σε μια ομάδα που θέλει να τερματίσει στην μέση. Είτε πρωταθλητισμός ή σωτηρία. Πίστεψε με, μερικές φορές είναι πιο δύσκολο και πιο αγχωτικό να σώσεις μια ομάδα, να την πάρεις από το χέρι. Τι να πω...μου αρέσουν οι προκλήσεις!!!"




*...και όπως αναφέραμε και στην αρχή: ο Βασίλης Σαρακασίδης θα καθίσει από την νέα σεζόν στον πάγκο της Ελπίδας Καλού Αγρού!!!
Μια ομάδα που έχει, όχι μόνο στόχο την άμεση επάνοδο της στην Α' κατηγορία τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ Δράμας, αλλά και ανθρώπους με το κατάλληλο "know-how" για μια τέτοια αποστολή...
...σίγουρα οι υποδομές θα κάνουν ακόμη ευκολότερο το έργο του Βασίλη. Εμείς από το Μαγαζί...γωνία! και όλο το JimmyJoe Creation Team τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε μια καλή και επιτυχημένη σεζόν!!


Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Βασίλη για τις ανάγκες της συνέντευξης. Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του JimmyJoe Art Gallery στο Facebook μέσω του παρακάτω link:
https://www.facebook.com/jimmyjoeart/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου