Κυριακή 15 Μαΐου 2016

...όταν η Πένα συνάντησε τον Πάπυρο....


...μεγάλη ιστορία...
..μπορείς να την χαρακτηρίσεις και "ιστορία αγάπης".
Γιατί όταν ένας επαγγελματίας καλλιγράφος βουτάει την πένα του στο μελάνι και πλησιάζει η μύτη στο χαρτί...τότε μόνο κάτι μαγικό μπορεί να συμβεί!!



Οι λέξεις και οι εικόνες σχηματίζονται με έναν απαλό και περίτεχνο τρόπο...μοιάζει σαν να χορεύει η πένα πάνω στο χαρτί...να ακροβατεί με ανάλαφρα μα και σίγουρα πατήματα..σαν..σαν μπαλέτο επί πάγου..!!




Η καλλιγραφία υπάρχει από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Γνώρισε όμως την μεγαλύτερη της ακμή στην Κίνα, εκεί που μαζί με την γλυπτική και την ζωγραφική θεωρείτο από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης. Αργότερα ακολούθησαν χώρες της ανατολικής Ασίας και ορισμένα μουσουλμανικά κράτη, στα οποία αναπτύχθηκε πολύ.


Στην Ελλάδα υπήρξε μάθημα στο δημοτικό σχολείο για κάποια περίοδο, μα τώρα την συναντάμε και την αναγνωρίζουμε μόνο σε γραμματοσειρές του υπολογιστή. Μια από αυτές είναι η Gothic.



Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι εύκολο να γίνει κάποιος καλλιγράφος..θέλει τεράστια υπομονή, θυσία προσωπικού ελεύθερου χρόνου, ισχυρή θέληση, και άπειρη εξάσκηση...
Υπάρχουν επαγγελματίες καλλιγράφοι που στο εξωτερικό αποκαλούνται "Pen Master" και από ότι ακούγεται μονάχα 12 είναι πραγματικοί βιρτουόζοι. Ένας από αυτούς, και ο νεότερος εδώ κ 4 γενιές, είναι ο Jake Weidmann!!!


Δεν χωράνε λόγια σε τέτοια αριστουργήματα....εξάλλου...οι εικόνες "μιλάνε" από μόνες τους...!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου